Opening day Torö (och lite till)

Hardcore-vintergänget vindsurfar året runt, i Sverige, men för de som tycker krampen i underarmarna är så pass trist att man hellre gör annat när vattnet ligger runt noll (tex surfar), var söndagens session något av en premiärdag för vågsegling på Torö i år. Vinden var starkare än vanligt och min 4.0 fick rejält med tid på vattnet. Det var dessutom lite side-off efter lunch. Solen sken och även om vågorna var mellan lår och rumpa så var det mer än den där lilla kanten som man ibland är tvungen att vänta ut precis innan stenarna sätter stopp för all form av vågsegling. En skitkul dag helt enkelt!

JB tummen

Fullt med folk var det också, mest vindsurfare men även en och annan kitare och surfare. Dagens förhållanden skrek dock VINDSURF och en kompis beklagade sig över att han inte tagit med vindurfingprylarna “kite blir så bökigt i de här förhållandena”. Dessutom var det lite extra cirkus med fotosession för  nya “Laird”-importören (jepp) skulle ta bilder på sina jättebrädor paddlandes utmed horisonten. Torö är ju grymt vackert och även om det inte var några megavågor så är horisonten, solen mm inte helt olikt ett “down-wind” paddelsession i trade-vinden på Maui. Att de två SUP-arna inte stod upp speciellt många sekunder gjorde det bara ännu festligare.

Jag var som vanligt helt övertänd och drog ut utan hängsele en gång, glömde dra på huvan en andra gång, osv. Trots 4 grader i vattnet kunde jag inte låta bli att slänga handskarna efter första vändan. Jag tar hellre den där nedfrusna tinande smärtan i fingrarna än att segla med halvkramp. Lite heta bilder:

Challis fins outChristian “Challis” H. trycker till och visar hur en surfinspirerad “fins out the back” cutback ska göras – yeah!

 

JB slaschUndertecknad får fin projektion inåt land. Torö har ju oftast en rätt saftig läpp som man kan trycka till hårt utan att sladda av, men när det är lite mindre är det lätt hänt att man “over power” vågen och helt enkelt glider av, eller landar bakom. Här gick det bättre!

 

JB airCalle N:s “air-sektion” funkade fint hela dagen. Calle var tyvärr inte på plats och kunde därför inte briljera med sitt “signature move”, dvs hans fantastiskt snygga tweakade air. Själv är man glad att man kan få upp den överhuvudtaget!

 

Challis mini air

Challis på samma sektion. Mindre power men bättre projektion och kontroll!

 

Challis wave 360Vissa gör sina wave 360 nere på facet, dvs vrider runt den utan att lämna läppen. Challis har mer Mark Angulo-style och laddar fett!!!  Fasen, sa du inte att du tyckte din segling funkade sisådär?

 

JB bucketsThrowing buckets. Ibland när man kollar på bilder på vågsegling kan allt se bra ut, men man känner att det ändå är nånting fel – det saknas spray!  Det är ett tecken på att det går väldigt långsamt och att svängen saknar tryck. Här är dock rätt bra tryck både på Torös sektion (om än rätt liten denna dag) och på brädan, därav helt ok spray!

 

JB miniTja, ibland blir det dock lite fjuttigt, hur man än försöker “cranka till det”. Fint med fyren i bakgrunden dock!

 

JB slamSom sagt lite fjuttigt av och till, men fasen så himlans apkul!

Jag var rätt mör efter denna “opening-day-Torö”. Då blir det ännu mer imponerande vad Filip, Per “Dala” och Christian “Challis” hittade på dagen efter. De drog ner till skåne över dagen! Vågar inte tänka på hur stela de måsta vara efter sittandes i bilen hela vägen hem…

OK, all you folks out there – säsongen är definitivt igång!

/JB

Jesper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *